lauantai 25. tammikuuta 2014

Ihan pihalla, mutta silti kartalla



Ensimmäinen viikko takana Uppsalassa, aika menee ihan tosi nopeasti. Tällä viikolla oon oikeastaan vaan juossut paikasta toiseen ja yrittänyt selvittää miten täällä asiat oikein toimii. Mutta ylpeänä voin sanoa, että Uppsalan katukuva ja kartta on jo suhteellisen hyvin hallussa. Jee, hyvä minä! 
Viikko alkoi pienellä seikkailulla yliopistolle ja tarkoituksena oli saada P-numero nettiä varten. Tavattiin tosi nopeasti meidän yhteyshenkilö, joka vaikuttaa olevan tosi kiireinen opetuksen ja vaihtariasioiden kanssa. Eli ihan ymmärrettävää ehkä nämä alun sekavuudet. P-numeroiden kanssa piti raahautua ihan toiselle yliopistorakennukselle. Jotta saa internetin ja tunnukset (studentkonto) käyttöönsä Uppsalan yliopistossa, pitää jokaisen uuden opiskelijan olla ilmoittautunut sekä rekisteröitynyt jollekin yliopiston kurssille, saada P-numero (ns. väliaikainen henkilönumero) ja käydä itse paikan päällä yliopiston IT-keskuksessa todistamassa henkilöllisyytensä. Vähän monimutkaisen kuuloista, eikö vaan? Ainakin itse olin ihan hämmentynyt tästä käytännöstä. Luulisi nimittäin, että asian voisi hoitaa helpommin. No, ilmeisesti joitain perinteitä vaalitaan tarkasti ja huolella. Kun vihdoin löydettiin oikea rakennus, tuli taas omalle kohdalle uusi ongelma vastaan – mua ei löytynytkään mistään IT- keskuksen rekisteristä, ei sitten millään tiedoilla. No internet connection for me, how cool. Eihän siinä sitten mitään, pieni lisätauko netistä on varmaan vaan ihan hyvä juttu tällaiselle facebook- addiktille. Keskiviikkona raahauduin uudestaan IT-keskukselle ja sain tunnukset, mutta mun tuurilla nettipistorasiassa oli jotain vikaa, joten eipä niistä tunnuksista mitään hyötyä ollut kun ei saanut kaapelia kiinni seinään. Eilen illalla päätin sitten repiä pistorasian kannen irti ja korjata asian itse. Ja nyt on se netti! Ja taas rappiolla…


Ilman nettiä ehtii tekemään paljon enemmän kaikkea sen sijaan, että jäisi kotiin datailemaan. Tällä viikolla ollaan käyty joka päivä jonkun nationin järjestämässä tapahtumassa. Ja mitä nämä nationit sitten ovat? Itselle koko nation- kulttuuri kuulosti ihan omituiselta ja erilaiselta, etenkin verrattuna siihen mihin on Jyväskylän yliopistossa tottunut. Kuitenkin nationit ovat huomattava osa Uppsalan opiskelijaelämää. Nation on opiskelijoille tarkoitettu paikka tai ns. osakunta, joka järjestää jäsenilleen erilaisia aktiviteetteja, esimerkiksi kasvislounaita, pannukakkubaareja tai leffailtoja. Jokaisella nationilla (joita Uppsalassa on 13) on omat tilat, yleensä hieno vanhanaikainen rakennus, usein oma pubi ja omat perinteet. Useimmilla nationeilla on erilaisia järjestöjä musiikille, urheilulle tai mitä nyt keksiikään. Ja mitä isompi nation, sitä enemmän näitä kerhoja tai järjestöjä on. (Laittakaa googleen ”student nation Uppsala”, niin varmaan ymmärrätte asian paremmin kuin mun selittämänä.) Nyt ensimmäisen viikon eli orientaatioviikon aikana nationit järjestävät ohjelmaa vaihto-opiskelijoille ja yrittävät siten värvätä uusia jäseniä mukaan toimintaansa. Maanantaina oli pubivisa, tiistaina syötiin smörgåsar ja illalla pelattiin beer pongia (+ tsekattiin yli 200 erilaisen oluen pubi), keskiviikkona vuorossa oli ruotsalainen ruokailta ja lisää pubeihin tutustumista, torstaina saatiin oppitunti ruotsalaisesta kulttuurista (ei paljon uutta suomalaiselle) ja ilta meni karaokea seuratessa. Orientation week sisältää paljon enemmänkin kaikkea tapahtumaa, mutta jokainen saa itse valita, että mikä kiinnostaa ja mihin nationiin haluaa tutustua paremmin. Kohta pitäisi jo päättää, mihin nationiin liittyy… Ei ole ihan niin helppoa, vaikka vaihtoehtoja onkin karsiutunut huomattavasti pois. 

Beer pong!

Olutmaistelua Gästrike-Hälsingen pubissa
Ja millaisessa ympäristössä opiskelen koko kevään? No, pakko sanoa, että aika hienossa ja vaikuttavassa. Meidän oma kielten laitos ei ole täälläkään se kaikista hienoin ja mahtavin, mutta itse olen tykästynyt uuteen päärakennukseen. Ja uusikin on tässä tapauksessa rakennettu 1800-luvulla. Myös vanhempi päärakennus, joka on muuten Ruotsin vanhin olemassa oleva yliopistorakennus, on tosi mielenkiintoinen. Tällä hetkellä siellä ei järjestetä opetusta vaan rakennus toimii museona. Kun on tottunut vähän erilaiseen meininkiin omassa kotikaupungissa (jyväskyläläiset te kyllä tiedätte, mitä tarkotan), niin oli koko ajan vaan ”wow” kun kierrettiin päärakennus nopeasti ympäri. Myös yliopiston pääkirjasto eli Carolina Rediviva on ehkä vähän eri luokkaa kuin meidän rakas B- rakennus. Perjantaina yliopistosta valmistui uusia tohtoreita, minkä kunniaksi kuuluikin sitten tykkien pauketta läpi päivän ja lähempänä yliopistoa tuoksui ihan ruudille. Kielten laitos sijaitsee muuten aivan hautausmaan vieressä, niin piristävää, haha. Ihan meidän kampuksen lähellä on myös Pelle Svanslös hus, jossa ihan varmasti menen käymään tämän kevään aikana.

Yliopiston päärakennus, Universitetshuset

Torstaina saatiin vihdoin kurssiasiat kuntoon, niin suuri helpotus. Nyt on siis 4 kurssia eli yhteensä 30 op, joista kaikki suoritan pohjoismaisten kielten laitoksella. Och förstås är alla kurser på svenska. Olisin halunnut käydä vähän eri kurssit, mutta pakon edessä jouduin luopumaan mielenkiintoisimmista. Kaikki omat suosikkikurssini olisivat alkaneet vasta huhtikuusta eteenpäin, joten olisi ollut suhteellisen epätasapainoinen lukukausi. Nyt mulla on kaksi kurssia talvella ja kaksi sitten huhtikuusta eteenpäin. Aikataulu näyttää päällepäin aika rennolta ja vapaalta, sillä ilmeisesti tunteja on vain kaksi viikossa. Saa nähdä, millainen työmäärä kursseilla sitten oikeasti odottaa. Torstai- iltana oli myös välkomstfika kaikille pohjoismaisten kielten laitoksen vaihtareille. Ei meitä kovin montaa ole, kuten voi arvata. Minä ja Katri Suomesta, kolme saksalaista, kaksi sveitsiläistä ja yksi amerikkalainen. Heti ensimmäisenä tuli mieleen, että miksi ihmeessä keskieurooppalaiset opiskelee ruotsia. En saanut vastausta, mutta kuitenkin on niin siistiä, että näin on.
 
Oma opiskelupaikka- kielten laitos!
Kuten aiemmin sanottu, Uppsala alkaa olla aika tuttu kaupunki. Nyt tuntuu jo siltä, että en ole täällä pelkästään lomalla vaan ihan oikeasti asumassa. Kämppisten kanssa asiat sujuu ihan ok, tosin en nyt ehkä saanut kaikista siisteimpiä kämppiksiä, ainakin kun vertaa muihin korridoreihin. Mun omassa huoneessa on edelleen tosi kylmä, mutta tein vikailmoituksen asiasta eli ehkä sekin tässä korjautuu. Pyöräily Uppsalassa on tosi yleistä ja pyöriä on joka puolella. Yllättävää oli se, että pyörän pitää olla hyvin varusteltu jos haluaa välttää sakot. Ja kuulemma Uppsalassa ollaan innokkaita sakottamaan pyöräilijöitä. Sakko yhdestä sääntörikkeestä on 500 kr ja suurin summa (1500kr) rapsahtaa jos pyöräilee päin punaisia. Tähän mennessä pyöräily on sujunut ihan hyvin ja kaikki on selvinnyt ilman sakkoja, hyvä me. Hassua pyöräilyssä on myös se, että yhtäkkiä pyöräilyväylä saattaa loppua kesken ilman erillistä ilmoitusta ja pitäisi jatkaa matkaa autojen seassa. Itse kun on tottunut lähinnä pelkkiin kevyenliikenteen väyliin, niin mutkittelevat pyöräilyväylät tuottaa välillä hankaluuksia. Etenkin kun tiemerkinnät on piilossa lumen alla. Ruotsalaisilla on muutenkin hassuja tapoja, joihin ei niin usein Suomessa törmää. Täällä ihan kaikki puhuu puhelimeen handsfreellä. Siis ihan kaikki. Eli käytännössä kaupunki näyttää siltä, että kaikki vaan puhuu itsekseen. Välillä se on vähän häiritsevää, pakko myöntää. Bussissa ei voi maksaa käteisellä ollenkaan. Ja ilmeisesti ruotsalaiset tykkää seisoa jonossa. Ja ihan kuten Suomessakin, jonossahan ei sitten etuilla. Osa vaihtareista on ollut ihan ihmeissään tästä jonokulttuurista, mutta eihän siinä mitään outoa ole. Se joka on ensin saa myös pysyä ensimmäisenä, eikö vain? Ja täällä on koko ajan fika jossain, ruotsalaiset tykkää kahvitella joka välissä. Enkä edelleenkään tajua kruunuja, voiko vaikeampaa valuuttaa ollakaan? Ehkä tässä kevään aikana oppii jossain vaiheessa olemaan kauhistelematta sitä kun kuiteissa on kolminumeroisia lukuja. Vähän meinaa olla ikävä euroja, niissä sentään on koossakin jotain logiikkaa. Täällä viiden kruunun kolikot on ihan jättimäisiä ja 10 kruunun kolikot puolestaan tosi pieniä.


Ruotsin puhuminen alkaa sujua ehkä hivenen paremmin. Tosin välillä sanat unohtuu ihan täysin, joten pitää puhua aika hitaasti. Olisi vaan niin helppoa, jos kaikki ymmärtäisivät suomea, ruotsia ja englantia niin voisi puhua koko ajan kolmen kielen sekoitusta. Kovin montaa ruotsalaista en ole tavannut niin että puhuttaisiin pelkästään ruotsia. Ärsytti ihan tosi paljon, kun vaihdoin pari sanaa kaverini kämppiksen kanssa ruotsiksi ja sanoin vahingossa "min" kun piti sanoa "mitt" niin heti hän korjasi virheen. Kauhea alemmuudentunne iski välittömästi, haha. Välillä samaa tapahtuu englannin kanssa, kun ei muista oikeaa sanaa tai sitten puhuu vähän liian nopeasti, niin sitten joku natiivi alkaa korjailemaan. Mutta kukaan ei ole vielä ollut ilkeä enkä ole asiasta pahemmin loukkaantunut. Jos vaan tottuisi puhumaan etenkin ruotsia vähän luontevammin, mutta ehkä niin käy puhekurssin myötä. Nationeissa ja pubeissa saa usein englannikielisen vastauksen vaikka kuinka yrittäisi puhua ruotsia. Kysyttiin että miksi näin, niin vastaus oli että ruotsalaiset tykkää esitellä omaa kieliosaamistaan. No ihan rauhassa, mä vastaan kuitenkin ruotsiksi, jotta voin itse leveillä sillä että puhun ruotsia. Hah. On hauskaa, kun ulkomaalaiset pyytää välillä kääntämään ruotsinkielisiä tekstejä, esimerkiksi operaattorin tekstareita, ohjeita tai kylttejä englanniksi. Ja aika paljon on myös tullut ns. ihasteluja siitä kun puhuu kolmea kieltä (tai no neljää jos uskaltaa laskea saksan mukaan), niin että onhan se ihan kivaa olla melkein kielinero! Yritän myös opettaa suomea joillekin ja yleisin opetettava lause on "yksi kalja, kiitos", mistäköhän syystä... Vesihiisi sihisi hississä, alavilla mailla hallanvaara ja mustan kissan paksut posket on ollut tähän mennessä ollut myös ihan hittejä, koska muut on aina ihan että "WHAT? That doesn't make any sense!" Ja sitten etenkin kun kertoo että no mustan kissan paksut posket on englanniksi "the thick cheeks of a black cat" kaikki on vielä enemmän äimänä suomen kielestä.

Stora Torget kaupungin keskustassa

Tänään pitäisi lähteä etsimään uusi lukko pyörään, koska onnistuin eilen hajottamaan sellaisenkin, ups. Kävin siis pyörähtämässä Flogstassa, joka on isoin opiskelija-alue Uppsalassa, noin 3 km keskustasta. Tien varrella on monta keskenään samanlaista tornitaloa, muistutti vähän Kortepohjaa, haha. Ja Flogsta on sitten se bilepaikka, joten pitihän sinne mennä katsastamaan korridorpartyt. Oli useammatkin bileet meneillään ja sen kuuli jo hyvän matkan päähän. Lyhyesti sanottuna oli tosi ahdasta ja vaikea liikkua. Suunnistin yksinäni takaisin kotiin, ja oli ihana päästä nukkumaan täydessä hiljaisuudessa. Sen takia tää meidän asuntokohde on niin kiva- lähellä keskustaa ja hyvät kulkuyhteydet, mutta silti mukavan rauhallista.


Ihanaa viikonloppua myös sinne Suomeen!

-Ansku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti